VIII FÓRUM DE INTELECTUAIS E PROFISSIONAIS CATÓLICOS
ABRIENDO NUEVOS CAMINOS PARA LA PAZ
Contribuciones de la personas de buena voluntad a la cooperación internacional
Aquest any 2025, es celebra l’encontre ibèric del MIIC a Portugal. Els dies 28-29 i 30 de Maig,
obert a tothom del moviment que hi vulgui anar
ALCEM LA VEU A LA CATEDRAL DE BARCELONA
EL 2/3/25, EN LA CONCENTRACIÓ HABITUAL AL VOLTANT DEL 8 DE MARÇ
Escrit per Carme Ruiz Marqués
Diumenge 2 de març de 2025, les dones d’Alcem la Veui tothom que va voler acompanyar-nos ens vam trobar a la plaça de la catedral de Barcelona, per reivindicar un cop més, en el marc de la jornada del 8 de març, el feminisme dins l’Església catòlica. Vam celebrar que som dones creients i que som feministes, perquè totes dues coses no es contraposen, ans al contrari, es recolzen mútuament. Perquè no podem viure la nostra fe en una església que no sigui una comunitat d’iguals; perquè volem deixar de sentir-nos menystingudes i invisibilitzades.
En la història més recent, entre aquestes lluitadores destaca el Col·lectiu de Dones a l’Església, que va començar fa més de quaranta anys la lluita feminista en el marc d’una església profundament patriarcal i tancada, en la qual era molt difícil —molt més que ara—fer aquesta mena de reivindicacions. I d’entre aquestes pioneres, diumenge vam tenir el goig de comptar amb la presència de la Maria Pau Trayner i Vilanova, antropòloga, teòloga i activista social. Va ser una alegria que pogués venir i felicitar-la —feia 89 anys aquell mateix dia!— donant gràcies per la seva vida. Així mateix, vam tenir un record molt especial per «la monja del carrer», Viqui Molins, que ens va deixar fa pocs dies, exemple i referent del compromís amb la cura dels més pobres
Sentir i escoltar una dona predicant des de davant de la catedral de Barcelona, plena de turistes fent fotos i curiosos que s’hi acostaven, va ser tot un testimoniatge que el canvi és possible.
Després de la presentació, vam fer una celebració de la Paraula, recordant el fragment de l’evangeli de la curació de la dona amb pèrdues de sang (Mc 5,25-34). Va ser molt emocionant escoltar l’homilia que va fer Neus Forcano, interpretant aquest text tan significatiu per a nosaltres, les dones. Sentir i escoltar una dona predicant des de davant de la catedral de Barcelona, plena de turistes fent fotos i curiosos que s’hi acostaven, va ser tot un testimoniatge que el canvi és possible.


Neus Forcano va fer una aproximació al text i al seu context històric, per situar-lo, però alhora va oferir una molt bona actualització d’aquella dona marginada de la societat, malalta i impura des d’un punt de vista religiós. Així, va anar citant a tantes dones que avui en dia són víctimes de violència, dones malaltes, dones migrades, dones pobres… Jesús ens envia a sanar-les tal com feia ell, apoderar-les. Com diu Elizabeth Johnson, quan Jesús guaria una dona, li tornava la salut al cos i a l’esperit i la incorporava de nou a la societat.


Així, dotze dones de diferents generacions i procedències, recordant el baptisme, van donar-se aigua i van imposar-se les mans, tot beneint-se l’una a l’altra. Mentrestant, una ballarina dansava enmig de l’aigua del Jordà, representada per unes llargues robes blaves en moviment. Era palpable l’emoció que moltes vam sentir en aquells moments. Tal com deia una companya del col·lectiu i de l’ACO, es va fer evident la presència de la Ruah en el sagrament que ens iguala en l’Església.
Finalment, vam fer la lectura del manifest que aplega les nostres reivindicacions i ens solidaritza amb la resta de dones d’Alcem la veu i de laRevuelta de Mujeres en la Iglesia. Creiem que és molt important difondre’l tant com sigui possible entre les nostres comunitats, moviments i grups. Així mateix, enguany també vam explicar la proposta de la Conferència per a l’Ordenació de les Dones de fer una vaga de dones durant la Quaresma, per a que aquest temps de dejuni i abstinència ho sigui també de sexisme i patriarcat, com diu la convocatòria. Com a Alcem la Veu hem fet una sèrie de propostes per dur-la a terme i vam repartir un tríptic explicatiu.
Vam acabar l’acte convocant els assistents a la manifestació feminista del dissabte 8 de març, a les 18h a la Plaça Universitat. I vam marxar a celebrar conjuntament la força i l’alegria del que havíem compartit, la sororitat feta carn, que ens impulsa a continuar la nostra lluita, apoderades per la Ruah que ens acompanya.

Plataforma d’entitats cristianes amb les persones migrants

AVUI ENS TROBEM AMB LA GENI CANTA
Qui ets i quant temps portes al moviment?
Sóc la Geni Canta. Tinc 57 anys, casada amb en Josep i amb 2 fills en Roger i en Bernat de 22 i 18 anys. Visc a Vilassar de Mar i treballo a Barcelona.
Des dels 19 anys que vaig conèixer el CCU – l’ escola on estudiava me’n va parlar- m’he mogut pel MUEC i pel MPCB i n’ estic molt orgullosa d’ haver fet aquesta coneixença que forma part del meu DNI.
La meva formació és de mestra i llicenciada en filologia catalana Treballo des de fa 30 anys a l’escola on la meva mare hi va estudiar i tota la família per part d’ella.
L’escola és coneguda per les Dames Negres o Infant Jesús.
Des de fa uns anys l’escola s’ha integrat a la xarxa d’escoles de la fundació Jesuïtes Educació i aquest fet ha generat molts canvis i adaptacions a noves realitats i necessitats. El MPCB m’ ha ajudat a integrar els canvis fent xarxa des de la coneixença i la confiança de persones professionals que pensem , sentim i actuem amb uns criteris comuns i des de l’estimació a la nostra professió.
Què és el que t’impulsa a aixecar-te cada dia?
La sorpresa del què passarà, amb la família, amb els alumnes, amb els i les companyes de feina, en el tren de rodalies… amb la gent que em trobaré i com ho entomaré sentint-me amb bona companyia,sabent que no estic sola davant la incertesa del dia a dia .“La joie de vivre” viure amb alegria, que en mirada cristiana queda reforçada per la confiança i l’estimació dels cristians que creiem en la comunitat i amistat de Jesús.
Quin és el teu talent? Quina habilitat tens?
M`agrada transformar les coses, veure noves possibilitats… Potser això ho he après en la meva professió, tenir mirada creativa i positiva per fer millors versions del que les coses i les persones som. Els i les del grup de revisió de vida- portem quasi 4 décades junts- em diuen que sóc creativa i intento millorar-la.
La tasca educativa ja em fa posar una mirada esperançada i positiva en els infants i joves. Nicolau Barré fundador de les Dames Negres ja ho deia “distingir bé el fruit, conservar-lo i portar-lo fins a la perfecta maduració.”
Si poguessis viure dins d’una pel·lícula per un dia, quina seria?
El príncep de les marees. En Nick Nolte i la Bárbara Streisand són dos actors que fan un paper molt còmplice i extraordinari en la narració d’ una història de relacions familiars i personals. La música és un gran fil conductor. En el misteri de la vida l’únic que fa superar els entrebancs emocionals i personals és l’estimació, l’acceptació i el perdó. Estimar i sentir-se estimat és el que ens nodreix l’ànima.
Té molt regust cristià!
Si ara mateix poguessis agafar la maleta i marxar uns dies, on aniries?
M’ agraden les ciutats i pobles que tinguin aigua. De viatge de noces vam anar pel canal del Midi portant una barqueta a motor… També m’ agrada Cadaqués fora de temporada turística, el Maresme i Terra santa- viatge compartit pel grup de revi de vida en dues ocasions- … només necessito aigua i bona companyia.
Què t’ha aportat el moviment i que creus que hi aportes tu?
El moviment a través de la comunitat de professionals que en formem part m’ ha aportat vida i celebració, confiança, esperança i calma.
La fe és compartir la vida i donar-li sentit. El moviment i la revisió de vida m’ han donat el plus de Veure , Jutjar- en el sentit de valorar per decidir- i sobretot el d’ Actuar.
He conegut grans persones que les considero família perquè tenim llaços molt forts. Hem conviscut el millor i els diferents entrebancs de la vida amb mirada esperançada perquè m’ he sentit acompanyada i acompanyant. Tots i totes hem fet aquests diferents rols a l’ hora de revisar, compartir i celebrar la vida.
EnToni Matabosch consiliari i pater famílias, m’ ha fet viure l’església família i comunitat desde la humanitat de tots i totes amb els nostres encerts i debilitats. La seva convicció, serietat i tendresa vers els nostres fills i família acompanyant-nos en les alegries i les pèrdues és un regal de Déu.
La mirada esperançada i l’ acompanyament en moments de turbulències és una herència que comparteixo i vull transmetre des de la fe i vivència cristiana.
El moviment m’ ha mostrat la cara amable de la humanitat, professionals que ens prenem la vida com un regal que cal compartir i fer créixer. Crec que en això hi poso granets de sorra.
És viure l’evangeli des de la comunitat “tothom sabrà qui sou per l’estimació que us tindreu els uns amb els altres.”